Opzeggen van de arbeidsovereenkomst wegens bedrijfseconomische redenen
U kunt als werkgever het UWV WERKbedrijf vragen om een ontslagvergunning af te geven voor ontslag van uw werknemer(s) vanwege bedrijfseconomische redenen.
Het UWV WERK bedrijf dient te toetsen of u aan de eisen heeft voldaan om het contract te kunnen beëindigen.
Hierop zijn een aantal uitzonderingen:
- In de CAO kan zijn afgesproken dat een interne commissie de preventieve toets uitvoert bij een ontslag om bedrijfseconomische redenen.
- Heeft de werknemer een tijdelijk contract dat u niet tussentijds kunt opzeggen? Dan moet de kantonrechter worden gevraagd het contract te ontbinden. De rechter toetst dit aan dezelfde criteria als het UWV.
Van een bedrijfseconomische reden voor ontslag is sprake als:
- er arbeidsplaatsen vervallen doordat werkzaamheden van de onderneming worden beëindigd.
Of
- het over een toekomstige periode van 26 weken bezien, noodzakelijkerwijs vervallen van arbeidsplaatsen als gevolg van het treffen van maatregelen voor een doelmatige bedrijfsvoering nodig is. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf er financieel slecht voor staat of omdat er werkvermindering is.
Vervolgens gelden er aparte regels om in het personeelsbestand te kunnen snijden. Dit wordt ook wel “afspiegelen” genoemd.
U hoeft alleen af te spiegelen als de functies waarin gesneden wordt onderling ‘uitwisselbaar' zijn. Volgens de definitie van het UWV werkbedrijf gaat het hier om functies die naar aard, inhoud, omstandigheden, functieniveau en beloning wederkerig, vergelijkbaar en gelijkwaardig zijn.
Let op: het gaat dus niet zo zeer om de vraag of de betreffende werknemers uitwisselbaar zijn, maar of dit van de functies kan worden gezegd!
Uitwisselbare functiegroep
Vervolgens moeten alle werknemers met dezelfde uitwisselbare functie worden ingedeeld in vijf leeftijdsgroepen (15 tot 25 jaar, 25 tot 35 jaar, 35 jaar tot 45 jaar, 45 jaar tot 55 jaar en 55 jaar en ouder).
Aansluitend is het de bedoeling dat de werkgever de ontslagen in deze uitwisselbare functiegroep zodanig laat plaatsvinden dat de leeftijdsopbouw van de werknemers voor en na het ontslag zoveel mogelijk gelijk blijft.
Dit betekent dat indien een werknemer een unieke functie vervult binnen de onderneming, u deze niet hoeft af te spiegelen. Medewerkers met een unieke functie vallen hierbuiten.
Indien door het UWV WERKbedrijf vervolgens een ontslagvergunning wordt afgegeven, dan kunt u de arbeidsovereenkomst met de betreffende werknemer opzeggen met inachtneming van de geldende opzegtermijn, tegen het einde van de maand.
De opzegtermijn kan worden verkort met de proceduretijd, de tijd gelegen tussen de datum waarop het volledige verzoek om toestemming is ontvangen en de datum waarop de toestemming is verleend die de procedure bij UWV (of cao-commissie) heeft geduurd. Wel moet altijd minstens één maand opzegtermijn overblijven.
Voorbeeld: Als u op 10 januari wilt opzeggen; er een opzegtermijn geldt van drie maanden en de procedure bij het UWV (of interne commissie) drie weken heeft geduurd, dan kan de opzegtermijn worden bekort van 10 april naar 20 maart waarna u tegen 1 april mag opzeggen.
Werknemers hebben bij ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract recht op een transitievergoeding.
Echter indien uw werknemer het niet eens is met de opzegging van het contract, kan hij de kantonrechter binnen twee maanden na de opzegging verzoeken om het contract te herstellen. De werknemer kan in plaats van dit herstel ook vragen om een billijke vergoeding als herstel in redelijkheid niet mogelijk is door ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uzelf.
Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter dan kunt u hiertegen in hoger beroep gaan. Ook uw werknemer kan in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de kantonrechter!