Ontslag wegens disfunctioneren
U kunt zich in dat geval wenden tot de Kantonrechter en verzoeken de arbeidsovereenkomst met de betreffende werknemer te ontbinden met als redelijke grond ‘de ongeschiktheid van de werknemer tot het verrichten van de bedongen arbeid’.
Houdt er in dat geval rekening mee dat de Kantonrechter, bij de beoordeling van het ontbindingsverzoek, het volgende van belang vindt:
- Heeft u uw werknemer tijdig laten weten dat hij onvoldoende functioneert?
- Is aan de werknemer een verbeterkans geboden, bijvoorbeeld in de vorm van een opleiding of een coach?
- Is de werknemer duidelijk gemaakt dat er functionele kritiek bestond en wist de werknemer redelijkerwijs dat hij zich in de functionele gevarenzone bevond?
- Is er voldoende rekening gehouden met de persoonlijke belangen van de werknemer zoals diens leeftijd, duur van het dienstverband en zijn positie op de arbeidsmarkt?
- Wordt het gestelde disfunctioneren veroorzaakt door ziekte?
U kunt uw werknemer alleen ontslaan als herplaatsing van de werknemer op een andere passende functie niet mogelijk is binnen een redelijk termijn, al dan niet met behulp van scholing. Tenzij herplaatsing niet in de rede ligt.
Een werknemer heeft bij de beëindiging vanwege onvoldoende functioneren door de Kantonrechter, recht op een transitievergoeding.
De hoogte van de transitievergoeding wordt als volgt bepaald: 1/3 maandsalaris per pro rata gewerkt dienstjaar.
De transitievergoeding is per 1 januari 2024 gemaximeerd op een bedrag van € 94.000,- bruto of een jaarsalaris als dat hoger uitvalt dan € 94.000,- bruto.
Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter? Dan kunt u hiertegen in hoger beroep gaan. Ook uw werknemer kan in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de Kantonrechter.
Indien u de arbeidsovereenkomst met uw werknemer wilt beëindigen, neem dan contact met ons op of stel uw vragen tijdens onze gratis inloopspreekuren op onze vestiging en spreekuurlocaties. Wij adviseren u graag.