Wat u wel en niet moet doen bij (dreigend) ontslag:
1. Teken nooit iets.
Ga niet zo maar akkoord met een ontslag. Teken nooit iets, al lijkt een voorstel nog zo goed in uw ogen. Een eerste voorstel is vrijwel nooit het beste voorstel. Houd voorstellen van uw werkgever in beraad. Ook loopt u het risico uw rechten op een WW- en/of bovenwettelijke uitkering te verspelen indien u klakkeloos tekent.
2. Vraag een schriftelijke bevestiging van het ontslagbesluit(voornemen)
Vraag altijd een ontslagbesluit en/of een ontslagvoorstel schriftelijk aan u te bevestigen. U hebt dan iets concreets in handen, zodat achteraf geen misverstanden kunnen ontstaan over het voornemen van uw werkgever en de inhoud van een eventueel door uw werkgever gedaan ontslagvoorstel.
3. Ga nimmer akkoord met schorsing of non-actiefstelling of een andere functie
Als het voornemen bestaat de ambtenaar te ontslaan, wil de werkgever de ambtenaar vaak niet meer op de werkvloer hebben. Ga ook niet akkoord met opname van verlof of vakantiedagen. Maak tijdig schriftelijk bezwaar (zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen zes weken) en stel u schriftelijk beschikbaar voor uw werk. Ga ook niet akkoord met plaatsing in een andere functie.
4. Maak bezwaar tegen het voorgenomen en definitieve ontslagbesluit
De werkgever zal het voornemen tot het nemen van een ontslagbesluit van te voren (schriftelijk) aan u meedelen, waarna het besluit in de meeste gevallen definitief genomen wordt. U krijgt de gelegenheid om te reageren op de door uw werkgever aangevoerde ontslagredenen. Maak daarvan gebruik. Wanneer het ontslagbesluit is genomen heeft u zes weken de tijd om schriftelijk bezwaar te maken bij uw werkgever.
5. Ga niet akkoord met het inleveren van bedrijfseigendommen
Zolang het ontslagbesluit nog niet is genomen, is het advies niets in te leveren. Door al bedrijfseigendommen in te leveren zodra het voornemen tot ontslag bekend is gemaakt, zou geconcludeerd kunnen worden dat u met het ontslag (voornemen) heeft ingestemd.
6. Verzamel zoveel mogelijk informatie
Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen die van belang kan zijn in de ontslagprocedure, zoals documenten waaruit blijkt hoe u gefunctioneerd heeft, relevante e-mails van uzelf, van uw werkgever, van collega's of van derden. Later is het altijd lastiger of vaak zelfs onmogelijk om deze informatie nog te krijgen. U mag zich uiteraard niet schuldig maken aan verduistering of diefstal bij het verzamelen van deze documenten.
7. Wees zeer terughoudend met informatie en uitlatingen
Denk goed na welke informatie u uw werkgever geeft, bijvoorbeeld over uw vorderingen naar het zoeken van ander werk. Deze informatie kan in de ontslagprocedure namelijk wel eens tegen u gebruikt worden. Ook met het in vertrouwen nemen van uw collega's moet u voorzichtig zijn. Deze kunnen immers ook (vertrouwelijke) informatie over uw positie of uw strategie doorspelen naar uw werkgever. Voer geen discussies met uw werkgever met betrekking tot uw ontslag.
8. Accepteer geen outplacement
Werkgevers hebben er belang bij dat de ambtenaar al begint met een outplacement traject, nog voordat het ontslagbesluit is genomen of nog voordat tussen u en uw werkgever afspraken over het ontslag zijn gemaakt. Stem daar absoluut niet mee in. Men kan dit uitleggen als instemming met ontslag, hetgeen nadelig is voor uw positie.
9. Ga niet in zee met een ontslagadvocaat of ander soort adviseur van uw werkgever
Sommige werkgevers proberen de ambtenaar, die voorgedragen is voor ontslag, te laten begeleiden door een ontslagadvocaat, die ingehuurd en betaald wordt door uw werkgever. U begrijpt dat deze ontslagadvocaat uw belangen niet optimaal kan behartigen, zonder zijn broodheer -namelijk uw werkgever- tegen het hoofd te stoten.
10. Neem contact met ons op
Laat u door ons begeleiden. Wij hebben veel ervaring in het begeleiden van met ontslag bedreigde ambtenaren en onderwijzend personeel.