Ontslag op staande voet
In dat geval wordt de arbeidsovereenkomst onmiddellijk, dus zonder opzegtermijn, beëindigd. U hebt dus geen voorafgaande toestemming nodig van het UWV WERKbedrijf of de Kantonrechter!
Het gevolg van ontslag op staande voet is dat de betreffende werknemer per direct zijn/haar baan verliest en in de regel geen aanspraak kan maken op een WW-uitkering.
Daarnaast kunt u de betreffende werknemer schadeplichtig stellen voor de door u geleden schade. Deze schade kan gefixeerd worden voor de duur van de reguliere opzegtermijn die bij een “normaal” ontslag van toepassing kan zijn.
Een werkgever kan een werknemer op staande voet ontslaan in geval van een zogenaamde “dringende reden”. Voorbeelden van dringende redenen zijn fraude, diefstal, agressie op de werkvloer, regelmatig te laat komen, niet voldoen aan een redelijke opdracht etcetera.
In de wet staat vermeld dat indien deze dringende reden zich voordoet, de werkgever dit onverwijld - dus direct - aan de werknemer kenbaar moet maken. Als dat niet gebeurt, dan is ontslag op staande voet niet mogelijk.
Wel mag u als werkgever een onderzoek instellen als u niet helemaal zeker bent van wat er precies is gebeurd en kan worden verweten. Denk daarbij aan zaken waar de verdenking speelt van diefstal, verduistering of fraude.
Dit onderzoek moet wel voortvarend worden opgepakt! Daarnaast is het van belang dat u de werknemer laat reageren op de inhoud van de onderzoeksbevindingen (hoor en wederhoor). Dit laatste geldt indien u überhaupt - onderzoek of niet - overgaat tot ontslag op staande voet.
Indien u uw werkgever op staande voet ontslaat dan bent u niet gehouden aan uw werknemer een transitievergoeding te betalen.
Vanzelfsprekend kan uw werknemer aan de Kantonrechter verzoeken om dit ontslag te vernietigen.
Bent u het niet eens met de uitspraak van de Kantonrechter? Dan kunt u hiertegen in hoger beroep gaan. Ook uw werknemer kan in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de Kantonrechter.
Naast de vernietigingsprocedure kan de werknemer in kort geding loondoorbetaling en wedertewerkstelling vorderen.