Ontslag met wederzijds goedvinden
Een arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd met wederzijds goedvinden. Vaak gebeurt dit door ondertekening van een “beëindigings- of vaststellingsovereenkomst”.
U hoeft bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden niet bang te zijn dat u niet in aanmerking komt voor een WW-uitkering: in de regel is ontslag met wederzijds goedvinden WW-veilig.
Een uitzondering hierop is een situatie van arbeidsongeschiktheid. Ga in dat geval niet akkoord met ontslag! Het UWV WERKbedrijf ziet dit als een benadelingshandeling en zal u waarschijnlijk geen uitkering toekennen!
Bij ontslag met wederzijds goedvinden moet u op het volgende letten:
- wordt de opzegtermijn in acht genomen? Deze is vaak afhankelijk van de duur van uw dienstverband;
- wordt u ontheven uit uw concurrentie- of relatiebeding? Vaak wordt vergeten dat bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden dit beding gewoon van kracht blijft! Betrek dit punt dus in de onderhandelingen met uw werkgever;
- wordt er op een juiste manier afgerekend? Maak op voorhand afspraken over de hoeveelheid door de werkgever uit te betalen vakantiedagen. Dit om te voorkomen dat u hier later nog over moet corresponderen/procederen
Na het ondertekenen van de beëindigingsovereenkomst geldt een bedenktijd van veertien dagen. Uw werkgever moet u op deze bedenktijd wijzen. Indien dit niet gebeurt dan wordt de bedenktermijn van rechtswege verlengd naar drie weken.
Een werknemer moet schriftelijk laten weten dat hij zich heeft bedacht en hoeft hierbij geen reden te noemen. De bedenktermijn geldt niet voor een bestuurder van een rechtspersoon
Let op! Indien uw werkgever aan u een vaststellingsovereenkomst overlegt dan doet hij u in essentie een aanbod om tot een regeling te komen. Met andere woorden is er dan nog vaak onderhandelingsruimte voor een betere deal.
Wij hebben veel ervaring met dergelijke onderhandelingstrajecten.
Voor een vast bedrag voeren wij deze onderhandelingen voor u en adviseren wij u over de inhoud van de door uw werkgever aan u voorgelegde beëindigingovereenkomst.
Onze ervaring is dat een werkgever vaak bereid is deze kosten te vergoeden. In dat geval kunt u deze kosten dus verhalen en kost u dit dus niets!
Neem vrijblijvend contact met ons op om u hierover te laten voorlichten!