Schorsing
Vanzelfsprekend zijn er zwaarwegende argumenten nodig om iemand op non-actief te stellen. Een non-actiefstelling kan zich bijvoorbeeld voordoen als u de werknemer verdenkt van verduistering van gelden, waarvoor nader onderzoek nodig is. In dat geval kunt u ervoor kiezen om de werknemer op non-actief te stellen.
Het is ook mogelijk om de werknemer op non-actief te stellen indien er sprake is van een conflictsituatie op de werkvloer. Om rust te creëren stuurt u dan de werknemer naar huis. Gedurende de schorsing dient het salaris wel gewoon door te worden betaald.
Het is verstandig om voortvarend te handelen en de geschorste werknemer op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Uit het oogpunt van zorgvuldigheid kan het raadzaam zijn om hoor en wederhoor toe te passen alvorens disciplinaire maatregelen te treffen.
Tevens is belangrijk om onder andere de gesprekken die u voert met de werknemer goed te documenteren c.q. een goed dossier op te bouwen. Indien een schorsing uiteindelijk tot beëindiging van het dienstverband leidt, is het namelijk erg belangrijk om het dossier van uw werknemer goed op orde te hebben.
Het ontbreken van een goed opgebouwd dossier kan met zich brengen dat de Kantonrechter het ontbindingsverzoek af zal wijzen dan wel dat uw onderhandelingspositie in het kader van een beëindiging met wederzijds goedvinden beperkt is.
Indien u overgaat tot schorsing van een werknemer dan is belangrijk om er rekening mee te houden dat uw werknemer in kort geding wedertewerkstelling kan vorderen!
Aegis Advocaten kan u helpen om tijdens een schorsing de juiste stappen te zetten zodat u een dossier snel en vakkundig kunt afwerken waarbij procesrisico’s zoveel mogelijk worden vermeden.