Op staande voet ontslagen.
Een werkgever kan een werknemer op staande voet ontslaan in geval van een zogenaamde 'dringende reden'.
Voorbeelden van een dringende reden zijn fraude, diefstal, agressie op de werkvloer, regelmatig te laat komen, niet voldoen aan een redelijke opdracht etcetera.
In de wet staat vermeld dat indien deze dringende reden zich voordoet, de werkgever dit onverwijld - dus direct - aan de werknemer kenbaar moet maken. Als dat niet gebeurt, dan is ontslag op staande voet niet mogelijk.
In geval van ontslag op staande voet, wordt de arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. Er hoeft dus geen opzegtermijn in acht te worden genomen. Ook is geen toestemming nodig van de Kantonrechter en heeft u geen recht op een transitievergoeding.
Daarnaast kunt u schadeplichtig worden gesteld door uw werkgever. Daar komt bij dat ingeval van ontslag wegens een dringende reden, het UWV WERKbedrijf geen WW-uitkering zal toekennen.
Ingeval van ontslag op staande voet dient u het volgende te doen:
- roep de vernietigbaarheid in van het ontslag op staande voet;
- vorder doorbetaling van loon;
- stel u beschikbaar om werkzaamheden te verrichten.
Dit dient u zo spoedig mogelijk schriftelijk, per aangetekende brief te doen.
In reactie hierop zal uw werkgever mogelijk een ontbindingsverzoek indienen bij de Kantonrechter.
In de praktijk worden dergelijke zaken meer dan eens, nadat de juiste juridische stappen zijn gezet, alsnog WW-veilig “geregeld” middels een vaststellingsovereenkomst.
Indien u met een dergelijke situatie geconfronteerd wordt dan adviseren wij u geen verdere risico's te nemen. Neem vrijblijvend contact met ons op om uw zaak te bespreken en de mogelijke oplossingsrichtingen!