Advocaat gespecialiseerd in onderwijsrecht
U werkt in het onderwijs en uw werkgever wil de arbeidsrelatie eindigen.
In het onderwijsrecht gelden verschillende regels voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, het hoger beroepsonderwijs en het universitair onderwijs.
Wij raden u dringend aan, ingeval van een dreigend ontslag, de vuistregels op onze website te raadplegen welke gelden voor ambtenaren en werknemers. Deze kunnen één op één van toepassing zijn op uw situatie! Ontslag via vaststellingsovereenkomst? Loop geen risico en laat de vaststellingsovereenkomst door ons checken. Wij doen dit vaak gratis en hebben een 90% slagingskans!
Ontslag in het onderwijs
In het primair onderwijs en voortgezet onderwijs wordt een onderscheid gemaakt tussen bijzonder onderwijs en openbaar onderwijs. Het bijzonder onderwijs kenmerkt zich doordat bij indiensttreding een akte van benoeming wordt verstrekt. Op een dienstverband in het bijzonder onderwijs zijn naast de bepalingen van de CAO ook de bepalingen van het burgerlijk wetboek van toepassing. Het openbaar onderwijs kenmerkt zich doordat bij indiensttreding een akte van aanstelling wordt verstrekt. Werknemers in het openbaar onderwijs hebben de status van semi-ambtenaar.
In het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en het hoger beroepsonderwijs wordt geen onderscheid gemaakt tussen openbaar en bijzonder onderwijs. Werknemers in deze onderwijssectoren zijn werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst. Naast de bepalingen van de CAO zijn ook de bepalingen van het burgerlijk wetboek van toepassing.
Het universitair onderwijs maakt onderscheid tussen bijzondere en openbare universiteiten. Op aanstellingen van werknemers werkzaam in de bijzondere universiteiten zijn naast de bepalingen van de CAO ook de bepalingen van het burgerlijk wetboek van toepassing.
Beƫindigen van arbeidsovereenkomst
Voor opzegging is in het onderwijs géén toestemming vooraf van het UWV Werkbedrijf nodig. Werkgevers kunnen de arbeidsovereenkomst eenzijdig beëindigen. Afhankelijk van de door de werkgever gekozen ontslagroute kan een ontslag in de onderwijssectoren primair onderwijs (bijzonder onderwijs), voortgezet onderwijs (bijzonder onderwijs), beroepsonderwijs en volwasseneducatie en hoger beroepsonderwijs achteraf worden aangevochten via de kantonrechter of via een commissie van beroep, de laatste al dan niet in samenhang met een kennelijk onredelijk ontslagprocedure.
Een ontslag in het universitair onderwijs (bijzondere universiteiten) kan achteraf aan de kantonrechter worden voorgelegd. Tegen ontslagbesluiten in het primair onderwijs (openbaar onderwijs), voortgezet onderwijs (openbaar onderwijs) en universitair onderwijs (openbare universiteiten) kan bezwaar worden ingediend. Zo nodig is beroep en hoger beroep mogelijk bij de bestuursrechter.